Buster Med Zioła Surowe ziarna konopi – jak wzbogacić zdrową dietę?

Surowe ziarna konopi – jak wzbogacić zdrową dietę?

ziarna konopi

Ziarna konopi są uznawane za żywność o wysokiej wartości odżywczej, tzw. produkt superfoods. Zawierają one aminokwasy, witaminę E oraz kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, mogą być doskonałym uzupełnieniem zdrowej i zbilansowanej diety.

Ziarna konopi – właściwości zdrowotne

Wszystkie nasiona zawierają szereg cennych składników odżywczych, które umożliwiają powstanie nowej rośliny. Ziarna z konopi zawierają szczególnie drogocenne komponenty spożywcze, jest to między innymi:

 – duża zawartość błonnika pokarmowego,

 – kwas linolowy Omega-6 i alfa-linolowy, czyli Omega – 3, mają one idealne proporcje w stosunku 3:1, uważane przez naukowców za najlepiej wpływające na metabolizm,

 – zawierają prawie wszystkie aminokwasy niezbędne do syntezy białek, takie jak leucyna, lizyna, walina, izoleucyna, treonina i tryptofan,

 – witamina E, która ma działanie antyoksydacyjne.

Dobrym rozwiązaniem może być wykorzystanie ziaren konopi jako smacznego dodatku do różnych dań, mają delikatny orzechowy posmak i nie zawierają żadnych kannabinoidów.

Jak spożywać ziarna konopi?

Przed spożyciem ziaren konopi należy zniwelować działanie kwasu fitynowego, który jest naturalnym środkiem konserwującym nasiona. Ziarna konopi można namoczyć na jedną noc przed spożyciem albo zmniejszyć poziom kwasu fitynowego poprzez fermentację. Z namoczonych ziaren z dodatkiem wody i daktyli, można wykonać mleko konopne miksując składniki. Może być ono alternatywą dla mleka zwierzęcego. Ziarna konopi można kupić w formie łuskanej, niełuskanej oraz zmielonej, czyli siemię konopne. Niełuskane nasiona mają większą zawartość błonnika pokarmowego, z kolei łuskane zawierają dużo białka i tłuszczów. Bardzo dobrze sprawdzają się jako dodatek do pieczywa, jogurtu naturalnego albo sałatek. Można je spożywać samodzielnie albo przyrządzać koktajle i desery. Ze zmielonych ziaren konopi można przygotować smaczny humus i pasty do smarowania chleba. Kwasy Omega-3 oraz Omega-6 dużo lepiej przyswajają się, kiedy ziarna są spożywane na surowo.

Related Post