Znane i doceniane od wieków zwłaszcza w starożytnych Chinach, ale i również w Europie, Indiach, Egipcie, Ameryce północnej i Ameryce Środkowej. Jednak czy wiadomo, w jakiej formie najlepiej spożywać nasiona konopi tak, aby ich wpływ na organizm był jeszcze lepszy? To pytanie nie dotyczy jedynie formy spożywanych nasion np. łuskane czy nie łuskane, ale i również tego, czy można dodawać nasiona konopi do potraw. I tu odpowiedz, jest prosta, nasiona najlepiej kupić łuskane, natomiast w przypadku dań zakres jest bardzo szeroki. Jeżeli chodzi o wpływ na organizm to spożycie pod każdą postacią, dostarczy takich samych składników i dobrych kwasów tłuszczowych.
Zastosowanie do różnego rodzaju potraw, deserów czy nawet koktajli da jak najbardziej pozytywne efekty. Nasiona o delikatnie orzechowym smaku to idealny dodatek do musli, nie dość, że musli to zdrowy posiłek to jeszcze wzbogacony o różne składniki. Nasiona konopi stosować można w zmielonej postaci do posypania różnych dań lub w całości. Najlepiej, jeśli zmieli się nasiona przed spożyciem, ponieważ daje to pewność świeżości.
Powyższe nasiona to składnik idealny do spożywania nie tylko przez dorosłych, ale także przez dzieci i to już w 9 miesiącu życia, gdy podaje się już także inne tego typu produkty. Dodatkowo nie zaszkodzą też w diecie u kobiet w ciąży. Nie należy się tu martwić o wyrządzenie żadnej szkody u kobiety lub płodu, ponieważ jest to potwierdzone badaniami.