Jaki cylinder miarowy?

cylinder miarowy

Jest podstawowym wyposażeniem najmniejszego nawet laboratorium czy pracowni chemicznej. Od dziesięcioleci nie zmienił swojej budowy i nic nie wskazuje na to, aby w najbliższej przyszłości jakiekolwiek inne naczynie mogło go zastąpić.

Cylindry miarowe produkowane są w rozmaitych wielkościach. Mają kształt otwartego u góry walca o małym przekroju. Gwarantuje to wysoką dokładność pomiaru. Niezależnie od pojemności wszystkie posiadają wspólne cechy, które są niezbędne do tego, aby prawidłowo spełniały swoją funkcję.

Specjalny materiał

Klasyczny cylinder miarowy (https://danlab.pl/nasze-produkty/szklo-laboratoryjne-i-drobny-asortyment-laboratoryjny/cylindry/) wykonany jest ze szkła sodowego. Materiał ten charakteryzuje się znikomą rozszerzalnością termiczną. Dzięki temu w bardzo dużym zakresie temperatur menzurki laboratoryjne nie zmieniają swoich rozmiarów. 

Najważniejsze cechy cylindrów miarowych

Oprócz specjalnego materiału, cylindry miarowe posiadają:
– podstawkę, która poprawia stabilność naczynia (może być szklana lub plastikowa),
– wylewkę, ułatwiającą precyzyjne opróżnianie,
– podziałkę objętości. 
Czasem górna część menzurki wyposażona jest w szlif. Służy on do szczelnego połączenia cylindra miarowego z resztą aparatury. 

Podsumowanie

Precyzyjnie wyskalowany cylinder miarowy, pomimo prostoty swojej konstrukcji, jest niezastąpionym wyposażeniem laboratoryjnym. Szkło sodowe zapewnia doskonałe możliwości pomiarowe, lecz jest bardzo kruche. Gwałtowne zmiany temperatur mogą prowadzić do uszkodzenia menzurek, dlatego absolutnie nie wolno doprowadzać do wrzenia cieczy wewnątrz lub jej zamrażania.

Related Post