Buster Med Zioła Jakie zioła na odporność wybrać, aby wzmocnić organizm?

Jakie zioła na odporność wybrać, aby wzmocnić organizm?

zioła na odporność

Zioła mają zastosowanie między innymi w przygotowywaniu posiłków, kosmetyce, a także w leczeniu oraz profilaktyce wielu chorób. Wzmacniają odporność organizmu, a także wspomagają walkę z wirusami i bakteriami – tzw. naturalne antybiotyki. Jakie zioła wybrać, aby wzmocnić odporność?

Dzika róża

To prawdziwa bomba witaminowa. Idealnie sprawdzi się w postaci syropu różanego. Owoc dzikiej róży jest bogaty w witaminę C,A,E, K i te z grupy B. Źródło antyoksydantów i bioflawonoidów. Wzmacnia odporność, a także wspomaga przy chorobach serca, nadciśnieniu, czy stanach zapalnych. W 100 gramach owoców jest nawet 1000 mg witaminy C. Najlepsze zioła na odporność znajdziesz tutaj.

Rokitnik

zioła na odporność

Podobnie jak w przypadku dzikiej róży – owoce rokitnika zawierają ogromne ilości witaminy C. W składzie obecne są nienasycone kwasy tłuszczowe, kwasy organiczne, witamina E i flawonoidy. Rokitnik stymuluje układ odpornościowy i działa przeciwzapalnie. Warto wprowadzić go do diety w przypadku grypy bądź przeziębienia – ma działanie antywirusowy i antybiotyczne. Najczęściej przyjmuje się go w formie oleju lub miodu.

Bez czarny

Ma wszechstronne zastosowanie. Stosuje się go na skórę, na stłuczenia, na infekcje, czy przeziębienia. W owocach czarnego bzu można znaleźć witaminę B, witaminę C i kwasy organiczne. W skład kwiatów wchodzą flawonoidy i fenolokwasy. To połączenie sprawia, że czarny bez ma właściwości wzmacniające, przeciwwirusowe oraz antybakteryjne. Najczęściej bez czarny spożywa się w formie syropu bądź soku. Należy jednak pamiętać, aby nie zjadać surowych kwiatów ani owoców, gdyż posiadają sambunigrynę, która może powodować wymioty.

Aronia

To owoc bogaty w witaminy, minerały i bioflawonoidy. Posiada silne przeciwutleniacze, które chronią organizm przed bakteriami i wirusami. Jest to składnik wielu leków i preparatów na przeziębienie oraz budowanie odporności jak np. Rutinoscorbin. Doskonale sprawdza się w formie syropu, soku czy dżemu.

Related Post