Buster Med Zdrowie Olej konopny

Olej konopny

Olej konopny jest olejem roślinnym, który góruje w czołówce pod względem wartości prozdrowotnych, a także wszechstronności używania. Jego ogromną zaletą jest fakt, że posiada wysoką zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które stanowią około 80% jego składu. 

Właściwości oleju konopnego 

Po pierwsze kwasy omega-3 hamują powstawanie komórek nowotworowych, pomagają uporać się z bólami reumatycznymi, pozytywnie wpływają na serce i naczynia krwionośne, poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci, a także stabilizują poziom cukru we krwi. 
Z koeli kwasy omega-6 przyczyniają się do szybszego gojenia ran, lepszej wydolności nerek i wątroby. 

W skład oleju wchodzą kwasy tłuszczowe, ale także inne zbawienne witaminy i minerały, które razem tworzą rewelacyjną kombinację dla naszego organizmu. Wśród nich jest witamina E, która poprawia elastyczność naczyń krwionośnych, witamina A, wpływająca na wzrok i stan skóry, witamina z grupy B wpierająca układ nerwowy, czy witamina K, odpowiadająca za prawidłowe krzepnięcie krwi. Poza tym są w nim liczne minerały jak magnez, wapń, cynk, czy fosfor. 

Olej konopny na problemy skórne

Jeśli natomiast chodzi o poprawę wyglądu skóry, jest to spowodowane właściwościami przeciwzapalnymi, nawilżającymi i regeneracyjnymi. W dodatku olej konopny redukuje przebarwienia, podrażnienia, odżywia ją i reguluje wydzielanie sebum. Jest stosowana jako lek w przypadku łuszczycy, egzemy i łojotoku. 
Świetnie wpływa na włosy, dodając im blasku i ułatwiając rozczesywanie. 

Zastosowanie w kuchni 

Oprócz wyżej wymienionych zastosowań, olej jest używany także w kuchni, ze względu na delikatny orzechowy smak i apetyczny, zielony kolor. Świetnie komponują się z sałatkami, sosami, czy pastami. Jest także dobrym dodatkiem dla wegan.

Related Post

aronia3

Jakimi właściwościami leczniczymi charakteryzuje się aronia czarnoowocowa?Jakimi właściwościami leczniczymi charakteryzuje się aronia czarnoowocowa?

Nie wszyscy jeszcze mają świadomość, że aronia czarnoowocowa jest bogatym źródłem związków polifenolowych. Warto także zdawać sobie sprawę, że procyjanidyny, antocyjaniny oraz kwas chlorogenowy należą do związków mających bardzo pozytywne